Δευτέρα 25 Δεκεμβρίου 2017

Δεν σου είπα να έχεις την ελπίδα σου σε εμένα; ~ Γέροντος Ιωσήφ του Ησυχαστή


Δεν σου είπα να έχεις την ελπίδα σου σε εμένα;... 
Γέροντος Ιωσήφ του Ησυχαστή



Μια άλλη φορά στην Μικρά Αγία Άννα, εκεί που έμενε, είχε πολλούς πειρασμούς, θλίψεις… Και ήταν στο καλυβάκι του, στο εκκλησάκι του το μικρό μέσα στο σπήλαιο και έκλαιγε και παρακαλούσε την Παναγία να τον βοηθήσει και εμφανίσθηκε η Παναγία μπροστά του. 

Και εστάθη μπροστά του… 

Ήταν τόσο μικρό το εκκλησάκι, δηλαδή, από κει, από τον τοίχο που στέκεται κανείς, αν έκανε το χέρι του έτσι, μπορούσε να πιάσει το τέμπλο. Τόσο μικρό και στενό το σπήλαιο…Και στάθηκε η Παναγία μπροστά του με τον Χριστό στην αγκαλιά και του λέει: «Δεν σου είπα να έχεις την ελπίδα σου σε εμένα;…Γιατί απελπίζεσαι;…»

Και αυτός έσκυψε κάτω και άρχισε να κλαίει πάλι και του λέει η Παναγία: «Κοίταξε. Να ελπίζεις σε μένα και να μην χάνεις το θάρρος σου. Και του λέει: «'Ελα, πάρε τον Χριστό»
και του έδωσε το βρέφος.

Αυτός, λέει ο γέροντας, τόσο πολύ συνεστάλη, εντράπηκε και δεν τόλμησε να πάρει το βρέφος. Και τότε το μικρό παιδάκι, ο Χριστός, έφυγε τρόπον τινά έτσι από την αγκαλιά της μητέρας Του και τον αγκάλιασε και τον εχάιδεψε τρεις φορές. Αυτός ο τόπος μέχρι σήμερα - μέχρι τις μέρες που ήμουνα τουλάχιστον εγώ στο Άγιον Όρος – εκεί που εστάθηκε η Παναγία και του είπε αυτά τα λόγια, μέχρι σήμερα αυτός ο χώρος ευωδιάζει…

Πέρασαν τόσα χρόνια που εκοιμήθη ο γέροντας, η σπηλιά δεν ξανακατοικήθηκε από τότε, είναι έρημος πλέον ο τόπος, αλλά εκεί ο χώρος της εκκλησίας που εστάθηκε η Παναγία, μέχρι σήμερα εκπέμπει άρρητο ευωδία…

Περιττό να σας πω ότι όλη αυτήν την Χάρη, την έλαβε σαν δώρο από την Θεοτόκο διότι, όταν ήταν αρχάριος μοναχός και προσπαθούσε πάρα πολύ στην προσευχή, εβίαζε πάρα πολύ τον εαυτό του.

Μία νύχτα εκεί που προσευχόταν, και έκλαιγε, θρηνούσε, και έβλεπε απέναντί του το βουνό του Άθωνα. Πιο κάτω από την κορυφή του Άθωνα, είναι ένας τόπος που λέγεται Παναγία, είναι ένα κάθισμα της Παναγίας. Και ο γέροντας έβλεπε στο εκκλησάκι αυτό από μακριά, χιλιόμετρα μακριά, αλλά ήξερε περίπου που ήταν. 

Και παρακαλούσε την Παναγία να τον βοηθήσει...

Τότε μια αχτίδα βγήκε από το εκκλησάκι εκείνο και τον επισκέφθηκε. Και από εκείνη τη στιγμή, μέσα στην καρδία του λεγόταν αδιαλλείπτως η νοερά προσευχή.

Του έδωσε η Παναγία σαν χάρισμα την νοερά προσευχή…


Δεν σου είπα να έχεις την ελπίδα σου σε εμένα; 
Γέροντος Ιωσήφ του Ησυχαστή
********
Απόσπασμα από την ομιλία του Μητροπολίτου 
Λεμεσού Αθανασίου για τον Γέροντα Ιωσήφ τον ησυχαστή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share this

Εναλλακτικές αναρτήσεις

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...