Κυριακή 18 Ιουνίου 2017

Η πίστη μας ανάλογη με τη ζωή μας ~ Αρχιμ. Σάββας Αγιορείτης


Η πίστη μας ανάλογη με τη ζωή μας 
Αρχιμ. Σάββας Αγιορείτης



Στην θεολογική σχολή της Θεσσαλονίκης πριν 40 χρόνια ήταν ένας καθηγητής που έλεγε αυτές τις ανοησίες (για τον Οικουμενισμό) και από κάτω οι φοιτητές γελούσαν. Τώρα όλοι λένε αυτές τις ανοησίες...

Κι ένας που δεν τις λέει, έχει την κατακραυγή όλων και του λένε ότι προσβάλλεις και ντροπιάζεις την σχολή μας (του λένε οι άλλες καθηγητές). Επειδή είναι ορθόδοξος, καταλάβατε; Ντροπιάζεις τη σχολή μας, αυτό του λένε του ανθρώπου. Καταλάβατε πού έχουμε φτάσει;... 

Δηλαδή ένας που θα είναι ορθόδοξος αύριο, θα ακούει από όλη την ενορία, ότι ντροπιάζεις την ενορία μας. Ντροπιάζεις την εκκλησία όλη που είσαι ορθόδοξος. Θα πρέπει να γίνεις σαν κι εμάς. Δηλαδή Οικουμενιστής. 

Ερώτηση: Ο Θεός τελευταία στιγμή δεν θα μας βοηθήσει λέτε; 

Απάντηση Αρχ. Σάββα: Ο Θεός πάντα μας βοηθάει, αλλά πότε; Όταν είμαστε και εμείς δεκτικοί της βοήθειας, όταν έχουμε χώρο για τον Θεό. Όταν δεν έχουμε χώρο για τον Θεό δεν μπορούμε να δεχτούμε τη βοήθεια του Θεού. Ο Θεός πάντα μας βοηθάει. Είναι όπως ο ήλιος. Αλλά όταν εσύ πας και κλείνεσαι μέσα σε μια σπηλιά, δεν μπορεί ο ήλιος εκεί μέσα να σε φωτίσει. Δεν φταίει όμως ο ήλιος... 

Μόνο με την χάρη του Θεού, δεν θα πλανηθούμε. 

Εφόσον παραμένουμε στην σωστή ζωή, θα παραμείνουμε και στην σωστή πίστη. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι, να ξέρετε, από πίσω έχουν διαβρωμένη ζωή. Αλλά αυτά δεν θέλουμε να τα λέμε, αλλά πάντα έτσι ήταν να ξέρετε. Η αίρεση πάντα είναι μαζί με την ανηθικότητα. Πάντα, όχι μόνο τώρα. 

Όταν η ζωή διαβρωθεί, μετά είναι θέμα χρόνου να διαβρωθεί και η πίστη. Είναι θέμα χρόνου να χάσει ο άνθρωπος την πίστη του, όταν δεν ζει σωστά. Και επειδή σήμερα στην Ελλάδα έχει πέσει πολλή αμαρτία, γι’ αυτό και εμείς ανησυχούμε για την πίστη. 

Είναι θέμα χρόνου να χάσει η Ελλάδα την πίστη της. 

Ήδη βλέπετε συζητάνε για αλλαγή του συντάγματος και όλα αυτά. Το κράτος ήδη γίνεται άθεο. Θεσμικά πλέον. Άλλο να βγάζει έναν νόμο κι άλλο το Σύνταγμα να βγάζει την επίκληση της Αγίας Τριάδος, να βγάζει όλα αυτά τα άρθρα που έχουμε για την πίστη μέσα. Γι’ αυτά συζητάνε τώρα. Κι αυτό οπωσδήποτε θα έχει συνέπειες. 

Χάνουμε μετά την σκέπη του Θεού, ως κράτος και ως έθνος... 

Κι αυτοί οι οποίοι δεν ζούνε σωστά και δεν πιστεύουν σωστά, στα δύσκολα που θα 'ρθούνε, αυτοί θα υποφέρουν, να το ξέρετε. 

Όχι ότι ο Θεός θέλει να τιμωρηθούν και να βασανιστούν, αλλά οι ίδιοι επειδή δεν θα έχουν πλέον κοινωνία με την χάρη, θα είναι υποκείμενοι στην μανία του διαβόλου. Ο διάβολος είναι ανθρωποκτόνος, δεν αγαπάει. Εφόσον του ‘βαλες μετάνοια, θα σε διαλύσει, θα σε λιώσει. Και κάθε φορά που αμαρτάνουμε και δεν μετανοούμε, του βάζουμε μετάνοια. 

Βέβαια για μας τα πράγματα είναι πολύ αισιόδοξα, γιατί ο Χριστός είναι σωτήρας. Μας σώζει τον καθένα προσωπικά. Μπορεί το κράτος να είναι άθεο, μπορεί να ζούμε στα Σόδομα και στα Γόμορα, αλλά μπορούμε να είμαστε σωσμένοι και φυλαγμένοι κάτω από τη σκέπη του Θεού, όπως ήταν ο Λωτ. Ζούσε μέσα στους ομοφυλόφυλους, μέσα στους διεστραμμένους, κι όμως μπήκε ο Θεός και τον πήρε με συνοδεία και τον έβγαλε από την καταστροφή και δεν έπαθε τίποτα.

Αλλά οφείλουμε από αγάπη να μιλάμε για χάριν όλων αυτών που κινδυνεύουν να πλανηθούν. Γιατί δεν είναι όλοι διεστραμμένοι. Είναι και κάποιοι αδιάφοροι, αμελείς και πέφτουνε στην παγίδα...

Αρχιμανδρίτης Σάββας Αγιορείτης
 Η πίστη μας ανάλογη με τη ζωή μας 
Απόσπασμα από ομιλία που δημοσιεύτηκε 
στο διαδίκτυο στις 29 Μαΐου 2017 




Απομαγνητοφώνηση ομιλίας (από το 14:56'') 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share this

Εναλλακτικές αναρτήσεις

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...