Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2016

Άραγε είμαστε Τελώνες ή Φαρισαίοι;


"Ο Όσιος τελώνης και ο Άγιος Άσωτος"
Από το βιβλίο του Μοναχού Μωυσέως Αγιορείτου


Η ειλικρινής αυτοκατηγορία του Τελώνη τον δικαίωσε ενώποιον του Θεού. Γύρισε στο σπιτικό του όχι όπως είχε φύγει. Είχε πάει στον ναό στεναχωρημένος, θλιμμένος, πικραμένος, γεμάτος τύψεις, ενοχές, ταλαίπωρες μνήμες. Τώρα επιστρέφει άλλος άνθρωπος, ανανεωμένος, μεταμορφωμένος, ξανακαινουργιωμένος.

Η θαυματουργή μετάνοια έχει επιτελέσει ξανά το σωτήριο έργο της. Οτι τον δικαίωσε ο Θεός σημαίνει οτι τον συγχώρεσε. Αυτή η συγχώρηση είναι πηγή μεγάλης και αληθινής χαράς.

Ο Φαρισαίος γύρισε όπως πήγε ή και ακόμα χειρότερα. Δεν δικαιώθηκε ο αυτοδικαιώμενος. Δεν συγχωρέθηκε, γιατί δεν ζήτησε από τον Θεό να συγχωρεθεί. Δεν του περνούσε καν από το μυαλό του η ιδέα οτι έχει ανάγκη συγχωρήσεως. 

Δεν έβρισκε στον εαυτό του τίποτα το μεμπτό, οτι χρήζει εξαγορεύσεως, εξομολογήσεως και μετανοίας. Πίστευε ακράδαντα, πως ήταν όσιος ο ανόσιος. Είχε θέσει πρόωρα μόνος του το φωτοστέφανο στην κεφαλή του. Ταραγμένη και τραγική προσωπικότητα ο Φαρισαίος. Φαντάζεται πως είναι κάτι, ενώ δεν είναι τίποτε.

Μην παρασυρθούμε απο τον Φαρισαίο και πιστέψουμε πως κάτι είμεθα. Ας επηρεαστούμε απο τον Τελώνη. Ας έχουμε πάντα μαζί μας την εικόνα του, τη στάση του, την προσευχή του, το πνεύμα του. 

Έχουμε μεγάλη ανάγκη όλοι σήμερα, στην τόσο επηρμένη και ταραγμένη εποχή μας, από την πρόσληψη του υγιούς τελωνικού φρονήματος. Κουρασθήκαμε απο τους Φαρισαίους. Μη τους μιμούμαστε λοιπόν. Έχουμε ανάγκη απο τελώνες. Οι τελώνες ομορφαίνουν και σώζουν τον κόσμο. Έχουν ελευθεροποιό χάρη, ακατανίκητη ειρήνη, ωραιοτάτη νηφαλιότητα.

Άραγε είμαστε Τελώνες ή Φαρισαίοι; Ας αναρωτηθούμε τελικά τι θέλουμε εντός μας; Την Βασιλεία των ουρανών ή το εγώ μας; Θέλουμε ταπείνωση; 'Η θέλουμε να φτιάχνουμε μόνοι μας φωτοστέφανα αυτοδικαίωσης, αυτοθέωσης και το νόημα της ζώης μας να είναι η αυτοπραγμάτωση και η αυτολατρεία μας;

Η μετάνοια σώζει και όχι η υπερηφάνεια. Ας αναρωτηθούμε λοιπόν τι θέλουμε και ποιο είναι πραγματικά το συμφέρον μας και όχι να υπηρετήσουμε την ιδιοτέλεια μας.


Από το βιβλίο του Μοναχού Μωυσέως Αγιορείτου
"Ο Όσιος τελώνης και ο Άγιος Άσωτος"

1 σχόλιο:

  1. Μην παρασυρθούμε από τον Φαρισαίο και πιστέψουμε πως κάτι είμαστε. Ας επηρεαστούμε από τον Τελώνη. Ας έχουμε πάντα μαζί μας την εικόνα του, τη στάση του, την προσευχή του, το πνεύμα του...

    Έχουμε μεγάλη ανάγκη όλοι σήμερα, στην τόσο επηρμένη και ταραγμένη εποχή μας, από την πρόσληψη του υγιούς τελωνικού φρονήματος...

    Κουρασθήκαμε απο τους Φαρισαίους. Έχουμε ανάγκη από τελώνες. Οι τελώνες ομορφαίνουν και σώζουν τον κόσμο... Καλό κι ευλογημένο Τριώδιο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Share this

Εναλλακτικές αναρτήσεις

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...